DE-testauksen terveyskampanja

23.8.2016

Päivitys 13.1.2017:

DE-testauksen tukikampanja on vuoden 2016 osalta päättynyt. Vuoden 2016 puolella tilattujen testien osalta tukihakemuksia voi edelleen laittaa tulemaan. Tukihakemuksia tuli suhteellisen vähän ja kampanjan kesto oli hieman lyhyt, joten hallitus on päättänyt, että DE-testauksen tukikampanjaa tullaan jatkamaan kesällä/syksyllä silmäpeilauskampanjan jälkeen. 

Terveyskampanja!

Novascotiannoutajat ry tukee syys-joulukuun 2016 aikana tilattuja tai valmistuneita DE-testejä 20 eurolla. Tuki maksetaan yhdistyksen jäsenten novascotiannoutajien testituloksista jälkikäteen, kun tiedot tulevat julkisiksi yhdistyksen nettisivuilla ja OFA:n sivuilla.

Geenitestin voi tilata http://www.ofa.org/dnatesting/den.html. Testin voi maksaa luottokortilla. Tällä hetkellä testi maksaa 65 dollaria. Tilauksen mukana saa englanninkielisen ohjeistuksen sylkitestin tekemiselle. Testi on helppo tehdä, kun vain huolella seuraa ohjetta. Testin voi palauttaa tutkittavaksi normaalina kirjeenä. Sähköpostitse toimitettavien tulosten saamisessa voi mennä useita viikkoja. Lue lisäopastusta näytteidenottoon täältä.

Jotta voit hakea yhdistykseltä tukea koirasi tuloksen saavuttua, tulos tulee ilmoittaa tolleriyhdistyksen nettisivuille tällä lomakkeella. Lisäksi testiä tilatessa sinun tulee antaa lupa julkaista koirasi tulos OFA:n nettisivuilla. HUOM: yhdistyksen lomakkeessa tullaan keräämään tiedot myös tuen maksamista varten, joten täytä lomakkeeseen myös tilinumerosi!

DE eli DEGENERATIIVINEN ENKEFALOPATIA on neurologinen sairaus, johon liittyy tyypillisesti unihäiriöoireita sekä tietyn aivoalueen, häntätumakkeen, kuolio. Häntätumakkeen tuhoutumisesta seuraa usein motorisia ongelmia ja oppimis- ja/tai keskittymisvaikeuksia. Sairaus on luonteeltaan etenevä ja se johtaa yleensä koiran kuolemaan. Siihen ei ole olemassa lääkehoitoa. Degeneratiivinen enkefalopatia diagnosoidaan magneettikuvista, missä näkyy sairaudelle tyypilliset muutokset aivoissa. Sairaus periytyy autosomaali resessiivisesti.