Jalostustoimikunta tiedottaa

12.1.2022

 

TERVEYSKYSELY

Terveyskyselykampanja käynnissä 1.1.-28.2.2022. Vastanneiden kesken arvotaan kaksi lahjakorttia putiikkiin. Kaikki tiedot tollerien terveyteen ja luonteeseen liittyen ovat jalostustoimikunnalle erittäin arvokkaita. Virallisten terveystarkastusten tuloksia lukuun ottamatta tollerien terveystilanteen seuranta on omistajien ilmoitusten varassa. 

Kasvattajat ovat avainasemassa viemään tietoa kasvattien omistajilleen ja kannustamalla heitä vastaamaan.

https://www.tollerit.fi/jalostus-ja-terveys/terveyskyselyt-ja-lomakkeet/terveyskysely/

 

ASTUTUS- JA PENTUEKYSELY

Olethan muistanut täyttää astutus- ja pentuekyselyn viime vuoden pentueesta.

https://www.tollerit.fi/jalostus-ja-terveys/terveyskyselyt-ja-lomakkeet/astutus-ja-pentuekysely/

 

MUUTOKSIA SITOUMUSKASVATTAJA SÄÄNTÖIHIN

PRA-testaamattomalle koiralle sallitaan yksi pentue. Vähintään toisen pentueen vanhemmista on oltava A-tyyppiä. Koiran tulee olla geenitestattu viimeistään toisen pentueen kohdalla, jos PRA-status ei ole muuten yksiselitteisesti tiedossa.

Jalostustoimikunta kuitenkin suosittelee PRA-geenitestaamista ennen koiran jalostuskäyttöä. Jos testaamattomien koirien jalostuskäyttö yleistyy, jää PRA-B -koiria käyttämättä jalostukseen ja PRA-A tyyppisiä saatetaan käyttää liikaa. Monimuotoisuuden kannalta on olennaista, että PRA-kantajia käytetään jalostukseen, eikä PRA-A -koiria ylisuosita jalostuksessa. Tämä sääntö on voimassa heti.

 

Vuoden 2023 alusta tulee voimaan vaatimus DE:n testauksesta.

DE-testaamattomalle koiralle sallitaan yksi pentue. Vähintään toisen pentueen vanhemmista on oltava tyyppiä clear. Koiran tulee olla geenitestattu viimeistään toisen pentueen kohdalla, jos DE-status ei ole muuten yksiselitteisesti tiedossa.

https://www.tollerit.fi/jalostus-ja-terveys/jalostusohjeet/jalostussuositukset-sitoumuskasv/

 

KORONA-AJAN SÄÄNTÖ

Näyttelyitä on jouduttu perumaan koronan vuoksi. Tästä johtuen näyttelytulosta ei vaadita toistaiseksi, jos kasvattaja on yhteydessä jalostustoimikuntaan ennen astutusta. Tämän säännön voimassaoloa arvioidaan uudelleen keväällä 2022.

 

TUKIKAMPANJAT

Novascotiannoutajat ry tukee vuoden 2022 aikana tilattuja tai valmistuneitA CDDY, JADD ja DE -geenitestejä 20€:lla. Tuki maksetaan yhdistyksen jäsenten novascotiannoutajien testituloksista jälkikäteen, kun tulosraportti lähetetään yhdistykselle.

Tukea maksetaan vuoden 2022 aikana yhdestä geenitestistä koiraa kohden

 

Novascotiannoutajat ry tukee muiden kuin onnettomuuden takia nuorehkona kuolleiden novascotiannoutajien ruumiinavausten kustannuksia.

 

https://www.tollerit.fi/jalostus-ja-terveys/tukikampanjat/

 

JALOSTUSTOIMIKUNNAN KOKOONPANO 2022

Niina Roivainen (pj), Saija Pankakoski, Tuula Taskinen, Kateriina Sjöblom, Henna Toivanen ja Hilkka Mäkitalo

 

Toimikunnan postit osoitteeseen: jalostus@gmail.com