Tollereilla todettu uusi neurologinen sairaus

29.6.2022

Tollereilla todettu uusi neurologinen sairaus nimeltään CDMC - Cerebellar Degeneration and Myositis Complex
 

Tämä vakava neurologinen sairaus esiintyi tollerilla ensimmäisen kerran Sveitsissä ja alkuvuonna 2022 Hollannissa.

Taudin oireisiin kuuluu alikehittyneet lihakset, lihasheikkous, erittäin korkea kreatiinikinaasi-arvo, lihaskrampit erityisesti niskan, silmien ja leuan alueella, tasapaino- ja koordinaatio-ongelmat. Joillakin ollut epämääräisiä kohtauksia, joista ei ole selvinnyt onko kyseessä epilepsia vai joku muu sairaus. Stressi voi pahentaa oireita. Oireet ovat näkyviä jo ennen vuoden ikää. Ennuste on epävarma ja mitään hoitoa ei ole.

Sveitsissä on ollut käynnissä tutkimus ja noin 400 tolleria on testattu CDMC:n suhteen. Tutkimuksen mukaan noin 4 % tollereista kantaa geenivirhettä.

Samaa tautia esiintyy hollanninpaimenkoirilla, mutta tollereilla geenivirhe esiintyy eri kromosomissa.  CDMC periytyy resessiivisesti yhden viallisen geenin välityksellä. Jos yksilö saa edes toiselta vanhemmaltaan terveen geenin, pysyy se itse terveenä. Sairastunut yksilö on saanut viallisen geenin molemmilta vanhemmiltaan.

Tautiin on olemassa jo geenitesti, mikä on saatavilla Saksan Laboklinilta. Testi löytyy tällä hetkellä nimellä IM- Inflammatory Myopathy

https://shop.labogen.com/en/genetic-test-order/dog/nova-scotia-duck-tolling-retriever/

 

Jalostustoimikunta seuraa tilannetta.