Tiedote geenitutkimuksesta

24.5.2007

Tollerien veripankkiprojektia (kts. Tolleri 3/06) on käynnistelty syksyn 2006 aikana ja tällä hetkellä Hannes Lohen tutkimusryhmällä on verinäyte noin 60 suomalaistollerista; joukossa on sekä terveitä että sairaita koiria. Ilmaisia näytteenottotilaisuuksia pyritään järjestämään ympäri Suomen sitä mukaan kuin yhteistyökumppaneita löytyy. Vaikka sairaiden koirien verestä eristetty DNA on geenitutkimukselle korvaamattoman arvokasta, ei yhdenkään tollerin verinäyte ole tutkimuksen kannalta turha. Siispä Novascotiannoutajat ry. toivoo tollerinomistajilta aktiivisuutta tässä projektissa. 

Tollerien ensisijainen tutkimuskohde on autoimmuunisairauksien ja epilepsian perinnöllisyys, mutta on mahdollista, että näytteistä voidaan pyrkiä paikantamaan myös muiden sairauksien, ja ehkä joskus myös esimerkiksi luonneominaisuuksien, geenejä. Hannes Lohen tutkimusryhmän sivuilla (Koirien geenitutkimus) kannattaa käydä tutustumassa useita eri koirarotuja ja sairauksia kattavaan tutkimuskokonaisuuteen.

Mikäli et pääse yhdistyksen järjestämiin yhteisnäytteenottotilaisuuksiin, voit normaalin eläinlääkärikäynnin yhteydessä (esim. rokotus) otattaa koirastasi verinäytteen. Ohjeet näytteenottoa ja -lähettämistä varten löytyvät tämän tiedotteen lopussa olevasta linkistä. Vaikka nämä näytteet ovat rotumme kannalta aivan yhtä tärkeitä kuin joukkonäytteenottotilaisuuksissa otetut, yhdistys ei toistaiseksi voi osallistua niiden kustannuksiin. Omistaja, niin halutessaan, voi kieltää (mitä emme tietenkään toivo) tutkimusryhmää luovuttamasta koiransa terveystietoja jalostustoimikunnalle. Näin kynnys sairaiden koirien tutkimukseen osallistumiseen on tehty mahdollisimman matalaksi.

Jalostustoimikunta (jalostus@tollerit.fi tai puhelimitse Saija Lampinen 050-5425 165) vastaa mielellään tutkimusta koskeviin kysymyksiin. 

Näytteenottolomake Lohen geenitutkimusta varten