Terveystulokset

Suomalaisten novascotiannoutajien viralliset silmäpeilaustulokset sekä lonkka- ja kyynärkuvaustulokset löydät koiranet.fi jalostustietojärjestelmästä.

Tietoa novascotiannoutajille esiintyvistä sairauksista löytyy kohdasta "Jalostus ja terveys" --> "Tollerilla esiintyviä sairauksia"

Autoimmuunisairaudet

Suomalaisia autoimmuunisairauteen sairastuneita novascotiannoutajia

Jos koirasi on sairastunut autoimmuunisairausteen ja haluat tukea avoimuutta ja helpottaa sairastapauksien huomioonottamista jalostuksessa, voit ilmoittaa sairausilmoituslomakkeella tai terveyskyselyssä, että tieto on julkinen. Tällä hetkellä listalla on vain pieni osa autoimmuunisairaustapauksista.

Geenitestit

Novascotiannoutajilla on kehitetty jo useia geenitestejä erilaisiin tarkoituksiin. Yhdistys julkaisee geenitestien tuloksia kotisivuillaan. Voit ilmoittaa minkä tahansa koirasi geenitestin tuloksen täällä.

Tämän sivun vasemmalla olevasta navigaatiosta, löydät oman sivun PRA-, DE- ja CEA- testien tuloksille. Muiden geenitestien tulokset löytyvät yhteiseltä sivulta. 

Jalostustoimikunta muistuttaa, että koiran testaaminen tuo esille tietoja koiran perimästä vain hyvin rajallisesti. Suurimpaan osaan sairauksista ei ole testejä, joten testien avulla kasvattajat voivat kontrolloida vain testattavien sairauksien esiimtymistä kasvateissaan.Testaamalla kasvattaja ja koiranomistaja pyrkivät edistämään rodun terveyttä ainakin näiltä osin.

PRA

PRA-testaus on tulossa Novascotiannoutajien PEVISAan myös mukaan kun Kennelliitto saa tekniset valmiudet tulosten tallentamista varten kuntoon. Jalostuskoirat tulevat olla testattu PRA:n varalta ja tuloksia tulee hyödyntää niin että sairaita yksilöitä PRAn suhteen ei pääse syntymään.

Suomenkieliset ohjeet PRA-geenitestiä varten

Optigen, novascotiannoutajien PRA-testaus