Pentuvälitys

Novascotiannoutajat ry pentuvälitys, kasvattajat, rotukummit, esittely ja lomakkeet kasvattajille.

Kaikki Novascotiannoutajien pentuvälityksessä listattujen pentueiden kasvattajat ovat yhdistyksen sitoumuskasvattajia. Sitoumuskasvattaja on sitoutunut noudattamaan yhdistyksen sitoumuskasvattajasääntöjä.

Novascotiannoutajat ry ylläpitää sivuillaan pentuvälitystä, mikä on avoin yhdistyksen sitoumuskasvattajien pentueille. Yhdistyksen pentuneuvoja tarkistaa yhdistelmien tiedot jalostustietokannasta (koe- ja näyttelytulokset, PEVISA-tutkimustulokset sekä muut luustotutkimustulokset), muilta osin yhdistys ei vastaa pentuvälityslistalla olevista pentuista. Kasvattaja vastaa aina itse omasta kasvatustyöstään.

Jalostustietojärjestelmässä "KoiraNetissä" puolestaan näkyy viralliset tutkimustulokset lonkista, kyynäristä, selästä, polvista ja silmistä. Muitakin sairauksia löytyy, joten pennunostajan kannattaa selvittää tilanne kaikkien perinnöllisten sairauksien osalta

Pennun vanhempien ja kasvattajan valinta

(Poiminta - Minulleko tolleri?)

Tutustumalla pentujen vanhempiin saat viitteitä siitä, millaisia pennuista tulee. Kysy aina tarkkaan vanhempien luonteista, terveys-, koe- ja näyttelytuloksista ja siitä millaisia vanhemmat ovat rakenteeltaan. Tulevien pentujen vanhempien lisäksi on hyvä ottaa selville, mitä vanhemmat ovat aikaisemmin jättäneet jälkeensä (jälkeläisten terveys-, koe- ja näyttelytulokset) ja millaisista pentueista vanhemmat itse ovat. Kaikki tulokset ovat hyväksi. Näyttely- ja metsästyskoetulokset kertovat koiran rodunomaisuudesta. Tiedustele aina, onko vanhemmilla hyväksytty taipumuskoe. Taipumuskoe kertoo käyttöominaisuuksien lisäksi myös luonteesta. Luonteesta kertovat myös vanhempien suoritetut MH-luonnekuvaukset tai luonnetestit. Taipumuskokeessa, MH-luonnekuvauksessa ja luonnetestissä (ja myös MEJÄ-kokeissa) on ampumaosuus. Kannattaa huomioida, että laukausten ja paukkeen sieto on tärkeä ominaisuus metsästyskoiralle, mutta myös koiralle ihan arkielämässä. Vaikka koira tulisikin vain lenkkikaveriksi, kertovat vanhempien koetulokset paljon koulutettavuudesta ja käsiteltävyydestä. Kennelliiton jalostustietojärjestelmästä eli KoiraNetistä löydät tietoa vanhempien ja suvun terveydestä ja tuloksista. Pyydä rohkeasti kasvattajaa kertomaan lisää.

Ota yhteyttä useisiin kasvattajiin. Monet neuvovat mielellään, vaikka et juuri nyt olisi pentua ottamassakaan. Kasvattajilla on erilaisia tavoitteita novascotiannoutajien jalostuksen suhteen. Kannattaa rauhassa miettiä, mitä koiraltaan ja sen kasvattajalta haluaa, jonka jälkeen voi etsiä omien mieltymystensä mukaisen kasvattajan ja pennun vanhemmat. Ota selvää, millaisia koiria kasvattajalta on aikaisemmin tullut ja millaisia tuloksia koirat ovat saavuttaneet. Varaudu myös siihen, että kasvattaja esittää sinulle kysymyksiä. Kannattaa kertoa rehellisesti, millaista koiraa on hakemassa ja millaisiin olosuhteisiin. 

Kannattaa tutustua mahdollisimman moneen novascotianoutajaan ja keskustella omistajien kanssa rodusta. Käy katsomassa koiria kasvattajien luona, näyttelyissä, kokeissa ja muissa tapahtumissa. Novascotiannoutajat ry:n pentuneuvojalta saat myös rotukummien yhteystietoja, joiden kautta voi päästä paremmin tutustumaan rotuun. 

Seuraa tollereiden Facebook sivuja sekä kasvattajien omia. Kasvattajat saavat lukuisia kyselyitä sähköpostitse, ole tarkkana, minkä vaikutelman viestisi antaa ja oletko laatinut sen huolellisesti.