Rodunomaiset lajit

Taipumuskoe - NOU

Noutajien taipumuskokeella pyritään toteamaan onko koiran luonne kyseiselle noutajarodulle tyypillinen ja onko koiralla edellytyksiä koulutettavaksi pienriistan talteenottoon ja noutajien metsästyskokeeseen. Kokeessa testataan mm. koiran suhtautumista vieraisiin ihmisiin ja koiriin, koiran itseluottamusta ja aloitekykyä, suhtautumista laukauksiin, vainun käyttöä, hakuintoa, noutohalua, nouto-otetta, riistan palauttamista, uimahalua sekä yhteistyöhalukkuutta. Suomen muotovalion arvon saaminen edellyttää taipumuskokeen hyväksyttyä suorittamista.

NOU1-tuloksen saavuttaneet novascotiannoutajat

Palkintodami⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

© Mikko Ahti

Noutajien Metsästyskoe - NOME

Noutajien kylmän riistan metsästyskokeeseen (NOME B) voivat osallistua taipumuskokeen läpäisseet koirat. Kokeen tarkoituksena on arvioida koirien soveltuvuutta ja halua työskennellä metsästyksenomaisissa tehtävissä ja olosuhteissa. Nome jakaantuu alokas-, avoimeen ja voittajaluokkaan. Noutajien käyttövalion arvon (FI KVA) saadakseen koiran tulee saavuttaa voittajaluokasta kolme ykköspalkintoa, hyväksytty käytännön metsästyskoe sekä näyttelyssä olla palkittu laatumaininnalla H vähintään 15kk ikäisenä.

NOME-B:n voittajaluokassa tehtiin historiaa vuonna 2015, kun ensimmäinen tollerikoirakko sai Suomessa VOI1-tuloksen. Voittajaluokassa ei kisannut vuosina 2018 ja 2019 yhtään koiraa ja vuonna 2020 vain yksi.

Lämpimän riistan metsästyskoe (NOME A) suoritetaan todellisissa metsästystilanteissa. Toistaiseksi yksikään tolleri ei ole Suomessa osallistunut NOME A -kokeeseen.

Novascotiannoutajien parhaat NOME-tulokset⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

© Mikko Ahti

Working Test - WT

Noutajien Working Test on noutajalajeihin kuuluva koemuoto, jossa käytetään riistan sijaan noutoesineitä eli dameja. Kokeissa on kolme luokkaa alokas-, avoin ja voittajaluokka. 

Koe suoritetaan damein rastitehtävinä. Rasteilla suoritetaan paikallistamis-, ohjaus- ja hakutehtäviä sekä ns. walking up -tehtäviä. Alokasluokkaan vaaditaan NOU1-tulos. ALO1-palkinnon saanut koira saa oikeuden osallistua avoimeen luokkaan. Yhdistys järjestää välillä epävirallisia kokeita "Mölli-WT".

Novascotiannoutajien parhaat WT-tulokset⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

© Riikka Tarvonen

Novascotiannoutajien Tollauskoe (Tollingjaktprov)

Novascotiannoutajien tollauskoe (Tollingjaktprov, TJP) on virallinen koemuoto Ruotsissa ja Tanskassa. Kokeen tarkoituksena on arvioida koirien soveltuvuutta ja halua työskennellä metsästyksenomaisissa tehtävissä ja olosuhteissa, kuten NOME B-kokeessakin, lisättynä lintujen houkuttelulla. Koe suoritetaan kylmällä riistalla, sorsilla ja ylemmissä luokissa kokeessa on myös hanhi. Tollauskoe jakaantuu alokas-, avoimeen ja voittajaluokkaan. Novascotiannoutajien käyttövalion arvon tollauksessa Ruotsissa (SE J(t)CH) saadakseen koiran tulee saavuttaa voittajaluokasta kolme ykköspalkintoa (vähintään kahdelta eri tuomarilta), hyväksytty käytännön metsästyskoe, jossa myös lintujen houkuttelu testataan, sekä olla näyttelyssä palkittu laatumaininnalla H vähintään 15kk ikäisenä.

Suomalaisten novascotiannoutajien parhaat TJP-tulokset⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

© Maija Mäkinen