PK- / PEKO

©+Janne+Penttinen
© Janne Penttinen

PK-lajit

Palveluskoirakokeissa kilpaillaan kahdeksassa eri lajissa: jäljestämis-, haku-, viesti-, yleis-, opastus-, suojelu-, veto- ja pelastuskoe, joista kukin laji (paitsi vetokoe) jakaantuu tottelevaisuus- ja maasto-osuuteen. Lajeja harjoittelevia novascotiannoutajia löytyy muutamia, erityisesti PK-jäljellä on viime vuosina nähty hienoja suorituksia.

Novascotiannoutajat ry on Suomen Palveluskoiraliitto ry:n jäsenyhdistys.

http://www.palveluskoiraliitto.fi/

Pelastuskoirat

Pelastuskoirakot (=ohjaaja ja koira) etsivät kadonneita ihmisiä.  Pelastuskoiraharrastus ei ole ainoastaan koiran kouluttamista vaan myös ohjaajia koulutetaan mm.  suunnistus-, etsintä- ja ensiaputaitoihin.  Koiria koulutetaan haku- ja jälkityöskentelyyn.  Hakukoira etsii ilmasta ihmisen hajua ja jälkikoira puolestaan seuraa maahan jäänyttä ihmisen hajujälkeä. Eräissä Suomen kaupungeissa on myös erillisiä pelastustoimintaan tarkoitettuja raunioratoja, joissa koirien kanssa pystytään harjoittelemaan etsimistä sortuneista rakennelmista.

Eritasoisia pelastuskoirakokeita järjestetään hausta, jäljestä ja raunioista.  Jo useita tollereita on edennyt tässä harrastuksessa ns. hälytyskoirakoksi. Nämä koirakot ovat viranomaisten apuna etsimässä kadonneita henkilöitä, joskus erittäin vaativissakin olosuhteissa.

Suomen Palveluskoiraliiton ja Suomen Pelastuskoiraliiton alueelliset jäsenyhdistykset kouluttavat pelastuskoirakoita. Harrastus tarjoaa monipuolista toimintaa niin koiralle kuin sen ohjaajalle. Lukuisat tollerin omistajat ovatkin huomanneet pelastuskoiratoiminnan olevan vilkkaalle ja energiselle koiralle erittäin antoisa harrastus!  

Etsijäkoirat

Etsijäkoira koulutetaan hajutunnistuksen perusteella etsimään kadonneita eläimiä maastossa kuin maastossa ja ilmaisemaan kadonnut sen mukaan, mistä eläinlajista on kysymys. Esimerkiksi koirat, kissat ja hevoset ilmaistaan yleensä kohteliaan välimatkan päästä, jotta ne eivät säikähdä ja lähde kauemmaksi, mutta toisaalta esim.kilpikonnat voi ilmaista hyvin läheltä. Tässä lajissa olennainen tekijä on myös koiran ohjaaja, joka koulutetaan ymmärtämään kadonneiden/karanneiden eläinten lajiominaisuudet, maaston ja sään vaikutukset sekä kohtaamaan kadonneiden eläinten omistajia, jotka ovat usein paniikissa.

Hajutunnistuskoulutuksessa koira oppii hakemaan maastosta juuri sitä hajua, mitä sille annetaan hajulähteestä (esim. kaulapanta, lelu, peti) ennen etsintää. Koirat ovat uskomattoman hyviä etsimään vanhojakin hajuja vaikeimmistakin maastoista. Ne osaavat lukea tilanteet erittäin hyvin ja käyttäytyvät luonnollisesti sillä tavalla, etteivät ne pelästyttäisi kadonneita. Olennaista koulutuksessa on, että koiran ohjaaja oppii lukemaan ja tulkitsemaan omaa koiraansa, koska jokainen koira saa käyttäytyä sille tyyppillisella tavalla.

Tämä on hauska ja mielenkiintoinen laji, ihan sama pitääkö siitä sitten harrastusmielessä vai kouluttaako koiran ihan etsintävalmiiksi asti.