Hyöty- ja virkakoirat

Hyöty- ja virkakoiratoiminta

Yksittäisiä suomalaisia novascotiannoutajia on toiminut mm. Tullin palveluksessa huumekoirina. Maailmalla tullikoirina toimineita tollereita on useita. Hyötykoirapuolella tollereita nähdään monenlaisissa tehtävissä. Tarkkoja määriä näihin tehtäviin koulutetuista tollereista ei Novascotiannoutajat ry:llä ole. 

Virkakoiria avustavissa tehtävissä tollerit toimivat niin suurriistavirka-apuna (SRVA) kuin osallistuvat vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) toimintaan. Jotta muuta kuin virkakoiraa voidaan käyttää kadonneen henkilön etsimisessä, tulee koirakon suorittaa hyväksytysti ns. Virta-tarkastus. Sen suorittaneita ja hälytysryhmään sijoitettuja tollereita oli syksyllä 2021 seitsemän koiraa. Kasvatus- ja kuntoutuskoirina tollereita toimii arviolta parisen kymmentä. 

Muutamia tollereita on viime vuosina koulutettu virallisiksi hypokoiriksi eli ilmaisemaan omistajan matala verensokeri. Rodusta löytyy myös mm. autismikoira ja niitä on mukana myös Kennelliiton kaveri- ja lukukoiratoiminnassa. Kaupallisessa toiminnassa tollereita on käytetty muun muassa home- ja lutikkakoirina