Hyöty- ja virkakoirat

Etsijäkoirat

Etsijäkoira koulutetaan hajutunnistuksen perusteella etsimään kadonneita eläimiä maastossa kuin maastossa ja ilmaisemaan kadonnut sen mukaan, mistä eläinlajista on kysymys. Esimerkiksi koirat, kissat ja hevoset ilmaistaan yleensä kohteliaan välimatkan päästä, jotta ne eivät säikähdä ja lähde kauemmaksi, mutta toisaalta esim.kilpikonnat voi ilmaista hyvin läheltä. Tässä lajissa olennainen tekijä on myös koiran ohjaaja, joka koulutetaan ymmärtämään kadonneiden/karanneiden eläinten lajiominaisuudet, maaston ja sään vaikutukset sekä kohtaamaan kadonneiden eläinten omistajia, jotka ovat usein paniikissa.

Hajutunnistuskoulutuksessa koira oppii hakemaan maastosta juuri sitä hajua, mitä sille annetaan hajulähteestä (esim. kaulapanta, lelu, peti) ennen etsintää. Koirat ovat uskomattoman hyviä etsimään vanhojakin hajuja vaikeimmistakin maastoista. Ne osaavat lukea tilanteet erittäin hyvin ja käyttäytyvät luonnollisesti sillä tavalla, etteivät ne pelästyttäisi kadonneita. Olennaista koulutuksessa on, että koiran ohjaaja oppii lukemaan ja tulkitsemaan omaa koiraansa, koska jokainen koira saa käyttäytyä sille tyyppillisella tavalla.

Tämä on hauska ja mielenkiintoinen laji, ihan sama pitääkö siitä sitten harrastusmielessä vai kouluttaako koiran ihan etsintävalmiiksi asti.

Hyöty- ja virkakoiratoiminta

Yksittäisiä suomalaisia novascotiannoutajia on toiminut mm. Tullin palveluksessa huumekoirina. Maailmalla tullikoirina toimineita tollereita on useita. Hyötykoirapuolella tollereita nähdään monenlaisissa tehtävissä. Tarkkoja määriä näihin tehtäviin koulutetuista tollereista ei Novascotiannoutajat ry:llä ole. 

Virkakoiria avustavissa tehtävissä tollerit toimivat niin suurriistavirka-apuna (SRVA) kuin osallistuvat vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) toimintaan. Jotta muuta kuin virkakoiraa voidaan käyttää kadonneen henkilön etsimisessä, tulee koirakon suorittaa hyväksytysti ns. Virta-tarkastus. Sen suorittaneita ja hälytysryhmään sijoitettuja tollereita oli syksyllä 2021 seitsemän koiraa. Kasvatus- ja kuntoutuskoirina tollereita toimii arviolta parisen kymmentä. 

Muutamia tollereita on viime vuosina koulutettu virallisiksi hypokoiriksi eli ilmaisemaan omistajan matala verensokeri. Rodusta löytyy myös mm. autismikoira ja niitä on mukana myös Kennelliiton kaveri- ja lukukoiratoiminnassa. Kaupallisessa toiminnassa tollereita on käytetty muun muassa home- ja lutikkakoirina