TOKO

Tottelevaisuuskoe - Toko

Tottelevaisuuskoulutuksen tarkoituksena on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä ohjaajalle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Tottelevaisuuskokeella testataan koulutuksen tulosta eli koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä sekä koiralle opetetun käyttäytymisen tasoa. Tokossa kilpaillaan mm. seuraamisessa, luoksetulossa, paikallaan pysymisessä ja noutamisessa. Kokeissa on neljä luokkaa taitotason mukaan: alokas-, avoin-, voittaja- ja erikoisvoittajaluokka. Yhdellä 1. palkinnolla saa oikeuden kilpailla seuraavassa luokassa. Tottelevaisuusvalion arvoon vaaditaan kolme 1. palkintoa ylimmässä eli erikoisvoittajaluokassa ja vähintään laatuarvostelun 2. palkinto näyttelyissä. Novascotiannoutaja Mintramain Brutus on ollut maajoukkueen jäsen.

Tottelevaisuuskoulutus on myös tärkeä pohja muulle harrastamiselle.

Novascotiannoutajien TOKO-mestaruudet

© Tiia Hämäläinen

RALLY-TOKO

Rally-toko kehitettiin 2000-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa. Lajin punainen lanka on koiran ja ihmisen iloinen yhdessä tekeminen. Tarkoitus oli saada ihan tavalliset koiranomistajat innostumaan koiran kouluttamisesta ja siten saada aikaan koiria, jotka käyttäytyvät hyvin. Rally-tokon  yksi tavoite on, että kynnys koiran kanssa harrastamiseen olisi matala. Tästä syystä lajin alokasluokka suoritetaan koira kytkettynä. Suomeen laji tuli 2000-luvun lopussa ja harrastajien määrä kasvaa tasaisesti. 1.5.2014 lajista myös tuli virallinen kilpailulaji Suomessa.

Rally-tokossa on elementtejä agilitysta (putki ja hypyt), koiratanssista (mm. pyörähdys ja peruuttaminen) ja tokosta (mm. seuraaminen, istu, maahan). Kaikki kyltit suoritetaan hyvässä kontaktissa ja mielellään hymyssä suin. Koiraa saa kehua ja kannustaa koko suorituksen ajan, samoin vartaloavut ovat sallittuja.

Rally-tokossa on neljä luokkaa: alokas (ALO), avoin- (AVO), voittaja- (VOI) ja mestariluokka (MES). Alokasluokka suoritetaan taluttimessa ja muissa luokissa koira suorittaa radan vapaana. Koirakon saavutettua luokassaan kolme vähintään 70 pisteen hyväksyttyä tulosta, on sen siirryttävä seuraavaan tasoluokkaan. Maksimipisteet kaikissa luokissa on 100 pistettä. Kolmesta hyväksytystä tuloksesta luokassaan koirakolle myönnetään koulutustunnus RTK1-4. Valioitumiseen tarvitaan kolme 95 tai enemmän pisteen suoritusta mestariluokassa kahdelta eri tuomarilta ja lisäksi mm. näyttelytulos.

Mikä lajissa viehättää?

Ehkä se iloinen yhdessä tekeminen ja se että koiraa saa ja pitääkin kehua ja kannustaa radalla. Tehtävät muuttuvan nopeasti ja jokainen rata on erilainen. Seuraamisen ei tarvitse olla niin täsmällistä kuin tokossa eikä katsekontaktia vaadita.

http://www.rally-toko.fi/sivusto/

- Novascotiannoutajien rally-toko mestaruudet

© Elina Penttinen