Muut lajit

VEPE

Vesipelastus - VEPE

Vesipelastuskoe on Suomessa varsin uusi harrastusmuoto, jossa mitataan koiran kykyä toimia vedessä pelastajana. Kokeessa koiran on uitava veneestä tiettyyn kohtaan rantaa, vietävä köysi rannasta veneeseen, vedettävä vene rantaan ja vedettävä hukkuva ihminen rantaan. Kilpailuluokkia on kolme, joissa tehtävät monimutkaistuvat ja tulevat vaativammiksi ylempiin luokkiin siirryttäessä.

Nosework - NOSE

Nosework on koiraharrastuslaji, jossa koira opetetaan etsimään ja ilmaisemaan hajuja erilaisissa etsintätehtävissä. Katso tarkempia tietoja:

Nose Work Finland ry

Koiratanssi - KT

Koiratanssi on koiran ja ohjaajan musiikin tahdissa suorittama ohjelmakokonaisuus, joka sisältää tottelevaisuutta, erilaisia temppuja ja liikkeitä.  Katso tarkempia tietoja:

Tahtitassut ry - koiratanssin asialla

Etsijäkoirat

Etsijäkoira koulutetaan hajutunnistuksen perusteella etsimään kadonneita eläimiä maastossa kuin maastossa ja ilmaisemaan kadonnut sen mukaan, mistä eläinlajista on kysymys. Esimerkiksi koirat, kissat ja hevoset ilmaistaan yleensä kohteliaan välimatkan päästä, jotta ne eivät säikähdä ja lähde kauemmaksi, mutta toisaalta esim.kilpikonnat voi ilmaista hyvin läheltä. Tässä lajissa olennainen tekijä on myös koiran ohjaaja, joka koulutetaan ymmärtämään kadonneiden/karanneiden eläinten lajiominaisuudet, maaston ja sään vaikutukset sekä kohtaamaan kadonneiden eläinten omistajia, jotka ovat usein paniikissa.

Hajutunnistuskoulutuksessa koira oppii hakemaan maastosta juuri sitä hajua, mitä sille annetaan hajulähteestä (esim. kaulapanta, lelu, peti) ennen etsintää. Koirat ovat uskomattoman hyviä etsimään vanhojakin hajuja vaikeimmistakin maastoista. Ne osaavat lukea tilanteet erittäin hyvin ja käyttäytyvät luonnollisesti sillä tavalla, etteivät ne pelästyttäisi kadonneita. Olennaista koulutuksessa on, että koiran ohjaaja oppii lukemaan ja tulkitsemaan omaa koiraansa, koska jokainen koira saa käyttäytyä sille tyyppillisella tavalla.

Tämä on hauska ja mielenkiintoinen laji, ihan sama pitääkö siitä sitten harrastusmielessä vai kouluttaako koiran ihan etsintävalmiiksi asti.