PK- / PEKO / Hyöty- ja virkakoirat

PK-lajit

Palveluskoirakokeissa kilpaillaan kahdeksassa eri lajissa: jäljestämis-, haku-, viesti-, yleis-, opastus-, suojelu-, veto- ja pelastuskoe, joista kukin laji (paitsi vetokoe ja FH/ peltojälki) jakaantuu tottelevaisuus- ja maasto-osuuteen. 

Lajeja harjoittelevia novascotiannoutajia löytyy muutamia, PK-haussa ja PK-jäljellä on viime vuosina nähty hienoja suorituksia. Pk-haussa koira etsii ihmisiä metsästä, ilmaisee ne rullalla tai haukulla. Jäljellä koira etsii ihmisen tallaamalta jäljeltä 6 keppiä ja alun jana arvostellaan. Lisäksi on esineruutu 50x50m, jossa on 4 esinettä (1lk:ssa noudetaan 1-2 esinettä). Sekä tottelevaisuusosio, joka sisältää ampumisen, noudot ja esteet.

Maastolajeihin osallistuminen vaatii käyttäytymiskokeen eli BH- kokeen suorittamista. Käyttäytymiskoe sisältää tottelevaisuus- ja kaupunkiosuuden. Tottelevaisuus Bh-kokeessa sisältää seurausta, jäävät, luoksetulon ja paikallamakuun.

Novascotiannoutajat ry on Suomen Palveluskoiraliitto ry:n jäsenyhdistys.

https://www.palveluskoiraliitto.fi/

© Minna Mynttinen

Pelastuskoirat

Pelastuskoirakot (=ohjaaja ja koira) etsivät kadonneita ihmisiä.  Pelastuskoiraharrastus ei ole ainoastaan koiran kouluttamista vaan myös ohjaajia koulutetaan mm.  suunnistus-, etsintä- ja ensiaputaitoihin.  Koiria koulutetaan haku- ja jälkityöskentelyyn.  Hakukoira etsii ilmasta ihmisen hajua ja jälkikoira puolestaan seuraa maahan jäänyttä ihmisen hajujälkeä. Eräissä Suomen kaupungeissa on myös erillisiä pelastustoimintaan tarkoitettuja raunioratoja, joissa koirien kanssa pystytään harjoittelemaan etsimistä sortuneista rakennelmista.

Eritasoisia pelastuskoirakokeita järjestetään hausta, jäljestä ja raunioista.  Jo useita tollereita on edennyt tässä harrastuksessa ns. hälytyskoirakoksi. Nämä koirakot ovat viranomaisten apuna etsimässä kadonneita henkilöitä, joskus erittäin vaativissakin olosuhteissa.

Suomen Palveluskoiraliiton ja Suomen Pelastuskoiraliiton alueelliset jäsenyhdistykset kouluttavat pelastuskoirakoita. Harrastus tarjoaa monipuolista toimintaa niin koiralle kuin sen ohjaajalle. Lukuisat tollerin omistajat ovatkin huomanneet pelastuskoiratoiminnan olevan vilkkaalle ja energiselle koiralle erittäin antoisa harrastus!  

Etsijäkoirat

Etsijäkoira koulutetaan hajutunnistuksen perusteella etsimään kadonneita eläimiä maastossa kuin maastossa ja ilmaisemaan kadonnut sen mukaan, mistä eläinlajista on kysymys. Esimerkiksi koirat, kissat ja hevoset ilmaistaan yleensä kohteliaan välimatkan päästä, jotta ne eivät säikähdä ja lähde kauemmaksi, mutta toisaalta esim.kilpikonnat voi ilmaista hyvin läheltä. Tässä lajissa olennainen tekijä on myös koiran ohjaaja, joka koulutetaan ymmärtämään kadonneiden/karanneiden eläinten lajiominaisuudet, maaston ja sään vaikutukset sekä kohtaamaan kadonneiden eläinten omistajia, jotka ovat usein paniikissa.

Hajutunnistuskoulutuksessa koira oppii hakemaan maastosta juuri sitä hajua, mitä sille annetaan hajulähteestä (esim. kaulapanta, lelu, peti) ennen etsintää. Koirat ovat uskomattoman hyviä etsimään vanhojakin hajuja vaikeimmistakin maastoista. Ne osaavat lukea tilanteet erittäin hyvin ja käyttäytyvät luonnollisesti sillä tavalla, etteivät ne pelästyttäisi kadonneita. Olennaista koulutuksessa on, että koiran ohjaaja oppii lukemaan ja tulkitsemaan omaa koiraansa, koska jokainen koira saa käyttäytyä sille tyyppillisella tavalla.

Tämä on hauska ja mielenkiintoinen laji, ihan sama pitääkö siitä sitten harrastusmielessä vai kouluttaako koiran ihan etsintävalmiiksi asti.

Hyöty- ja virkakoiratoiminta

Yksittäisiä suomalaisia novascotiannoutajia on toiminut mm. Tullin palveluksessa huumekoirina. Maailmalla tullikoirina toimineita tollereita on useita. Hyötykoirapuolella tollereita nähdään monenlaisissa tehtävissä. Tarkkoja määriä näihin tehtäviin koulutetuista tollereista ei Novascotiannoutajat ry:llä ole. 

Virkakoiria avustavissa tehtävissä tollerit toimivat niin suurriistavirka-apuna (SRVA) kuin osallistuvat vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) toimintaan. Jotta muuta kuin virkakoiraa voidaan käyttää kadonneen henkilön etsimisessä, tulee koirakon suorittaa hyväksytysti ns. Virta-tarkastus. Sen suorittaneita ja hälytysryhmään sijoitettuja tollereita oli syksyllä 2021 seitsemän koiraa. Kasvatus- ja kuntoutuskoirina tollereita toimii arviolta parisen kymmentä. 

Muutamia tollereita on viime vuosina koulutettu virallisiksi hypokoiriksi eli ilmaisemaan omistajan matala verensokeri. Rodusta löytyy myös mm. autismikoira ja niitä on mukana myös Kennelliiton kaveri- ja lukukoiratoiminnassa. Kaupallisessa toiminnassa tollereita on käytetty muun muassa home- ja lutikkakoirina