Pysäytä pentutehdas - älä osta rekisteröimätöntä pentua!

Yhdistyksemme on huolissaan rekisteröimättömistä pentueista rodussamme. Yhdistyksen tehtävänä on edistää puhdasrotuisten novascotiannoutajien jalostusta tähtäimenä hyväluonteiset, terveet ja rodunomaiset yksilöt. Toivomme pennun ostoa harkitsevien kiinnittävän erittäin suurta huomiota pennunhankinnassaan siihen, ettette tukisi rekisteröimättömien novascotiannoutajien ”tehtailua”.

Pentueen rekisteröimättömyyden taustalta voi paljastua epämiellyttäviä yllätyksiä. Rekisteröimättömyyden syynä harvoin ovat ainoastaan rekisteröintimaksut, sillä ne ovat vain pieni osa nartun pennuttamiseen liittyvistä kustannuksista. Pentue saatetaan jättää rekisteröimättä esimerkiksi siksi, että:

  • vanhempia ei ole rekisteröity
  • toinen tai molemmat vanhemmista ovat sekarotuisia
  • vanhemmille ei ole tehty tarvittavia terveystutkimuksia
  • vanhemmilla on jokin sairaus, joka sulkee ne pois jalostuksesta
  • emää on pennutettu liian tiheästi
  • vanhemmat ovat liian nuoria
  • liian suuri vanhempien sukulaisuusaste
  • kasvattaja on rekisteröintikiellossa

Rekisteröimättömien pentujen myyjillä selityksiä riittää. Älä anna niiden hämätä!

"Nämä ovat vahinkopentuja"
Se ei ole syy jättää rekisteröimättä, koska vahinkopennut on mahdollista rekisteröidä, jos kasvattaja vain haluaa. Terveystutkimukset voidaan tehdä myös pentujen syntymän jälkeen tai pennut voidaan rekisteröidä EJ-rekisteriin eli ei-jalostukseen.

"Saat pennun halvemmalla ilman papereita."
Rekisteröiminen maksaa 40-70€/pentu, joten hinta ei ole syy jättää rekisteröimättä. Pieni säästö ei ole sen arvoista, minkä riskin ottaa, kun ostaa rekisteröimättömän pennun. Jos myyjän mielestä rekisteröiminen on kallista, voi miettiä mistä muusta on säästetty.

"Pennut eivät ole rekisteröityjä, koska ne ei ole näyttelykoiria."
Rekisteröintitodistus ei ole olemassa näyttelyitä ja kokeita varten. Rekisteritodistus kertoo koirasi sukupuun ja on jonkinlainen tae, että kasvattaja noudattaa kasvatuksessaan Kennelliiton ohjeita.

"Koiran voi rekisteröidä myöhemmin."
Koiraa ei voi rekisteröidä jälkikäteen ja vain kasvattaja voi hoitaa rekisteröinnin. Omistaja voi itse rekisteröidä koiransa ainoastaan FIX-rekisteriin, mikä on tarkoitettu sekarotuisille.


Vastuullinen kasvattaja on sitoutunut noudattamaan Suomen Kennelliiton kasvattajasitoumusta ja toimii yhteistyössä rotujärjestön kanssa koskien jalostustyötään. Vastuullisen kasvattajan toiminta on avointa ja rehellistä. Hanki pentusi vain luotettavalta kasvattajalta!

Vetoamme myös rotumme etua vaalivana rotujärjestönä siihen, että kaikki Suomessa rotuamme kasvattavat henkilöt liittyisivät rotujärjestöömme.


Apua ja neuvoja antaa:

Yhdistyksen pentuneuvoja: pentuneuvoja(a)tollerit.fi
Jalostustoimikunta: jalostus(a)tollerit.fi


Novascotiannoutajat ry
 

Yhdistyksen jalostussuositukset⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

SEY:n ohjeet pennunostajalle ja myyjälle

Kennelliiton tiedote: Älä tue pentutehtailua