Agility

AGILITY on iloinen, vauhdikas ja hyvinvointia edistävä urheilulaji

Agility on koirien esteratakilpailu, jossa ihminen ohjaa koiran läpi tuomarin suunnitteleman radan virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti koskematta koiraan ja esteisiin. Agility sopii kaiken ikäisille ohjaajille ja harrastamisen voi aloittaa niin puhdasrotuisen kuin x-rotuisenkin terveen koiran kanssa. Agilityssa menestyminen vaatii koiralta hyvää fyysistä kuntoa, yhteiskuntakelpoisuutta sekä toimintakykyä. Lisäksi ensiarvoisen tärkeässä asemassa on toimiva yhteistyö ohjaajan kanssa. Nämä kaikki kehittyvät lajin parissa kuin huomaamatta.

Kilpailuissa koirat jaetaan viiteen kokoluokkaan säkäkorkeuden perusteella. Myös tasoluokkia on kolme. Kilpaileminen aloitetaan 1-luokasta, josta koira sertifikaatin saatuaan nousee 2-luokkaan ja edelleen 3-luokkaan, jossa koiralla on mahdollisuus valioitua. 

Lajiin on tulossa sääntömuutoksia 2023: Agilityn lajiperheeseen kuuluvat jatkossa agilityn eriytyessä kahdeksi lajimuodoksi (agility ja hyppy) lisäksi kolme uutta lajimuotoa: pelilajit gamblers ja snooker sekä uusi tulokas hoopers. Luokanvaihtoon vaaditaan 3 nollatulosta/lajimuoto kahdelta eri tuomarilta. Lisäksi tulee meriitit eli koulutustunnukset, joihin vaaditaan enemmän nollia kuin luokanvaihtoon esim. 1-2lk:ssa 6 nollaa per laji, AGI-H2 (hyppy 2 lk). 

Kilpailemisen voi aloittaa aikaisintaan, kun koira on 18 kuukauden ja 1 päivän ikäinen. Koiran tulee olla tunnistusmerkitty ja rokotettu Kennelliiton sääntöjen mukaisesti.

Agilitykoulutusta järjestetään seurojen ja yksityisten yrittäjien toimesta useilla paikkakunnilla. Suomen Agilityliiton jäsenseurojen nettisivuilta löytyy tietoa koulutuksista sekä yhteystietoja.

Agilitya harrastetaan nykyisin kaikissa maanosissa ja lähes joka maassa. Suomessa agilitya on harrastettu vuodesta 1986 lähtien. Lajin suosio on vahvassa nousussa, ja nykyisin agilityn harrastajia on Suomessa jo yli 13 500. Novascotiannoutajilla on viimeisten vuosien aikana ollut kilpailustartteja lähemmäs 2000 kpl/vuosi. Agilitya voi tietysti harrastaa myös ilman kilpailutavoitteita, omaksi ja koiran iloksi ainoastaan. Kannattaa kokeilla!

Suomen Agilityliitto:
https://www.agilityliitto.fi/

Novascotiannoutajien agilitymestaruudet

© Noora Tiihonen